parallax background
KAZALIŠNI PROJEKT JELENOVAC


Projekt Kreativne radionice "Kazališni projekt Jelenovac" nastao je kao inicijativa male grupe likovnih, literarnih i dramskih umjetnika, s ciljem osnivanja jednog prijateljskog kreativnog prostora u kojem će građani stariji od 54 godine imati priliku stjecati nove vještine kroz neobavezno druženje, razvijati svoje kreativne potencijale i poboljšati kvalitetu života.

U formi radionica likovne, literarne i dramske umjetnosti građanima su ponuđeni kvalitetni kulturni i umjetnički sadržaji u kojima su oni aktivno sudjelovali, te je suradnjom sve tri radionice producirana kazališna predstava Tramvaj ili bus 54+. Projekt je također doprinio i povećanju svijesti o mogućnostima osoba u dobi preko 54 godine i povećanju njihove vidljivosti u društvu. Sve radionice i aktivnosti odvijale su se na području grada Zagreba.

U Kreativnim radionicama 'Kazališni projekt Jelenovac’, tokom 18 mjeseci provedbe sudjelovalo je više od 140 polaznika, sedam umjetnika i brojni vanjski suradnici te je u više od 850 sati rada održano 90 umjetničkih radionica, dvije izložbe likovnih radova, objavljen Zbornik radova polaznika literarne radionice te producirana predstava “Tramvaj ili bus 54+” u režiji Gorana Grgića sa 22 glumaca-polaznika.

Na završnoj večeri projekta, održanoj 21. Studenog 2019.u Centru za kulturu Trešnjevka predstavljen je Zbornik radova i odigrana predstava, za čiju su scenografiju korišteni radovi polaznika likovne radionice.

Većina polaznika je došla na radionice zbog želje za druženjem i učenjem nove vještine, nečega što su u životu možda poželjeli probati, ali nikada nisu imali priliku. Rad na predstavi, zajedništvo i kreativno druženje otvorilo im je nove vidike i ispunilo ih novim iskustvima koja su mnogima do tada izgledala nedostižna. Ovim projektom pokazali smo važnost održavanja sličnih aktivnosti i njihovu neophodnost u održavanju zdravog i naprednog društva koje uključuje i cijeni sve svoje članove bez obzira na dob i ekonomski status.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014 - 2020. Ukupna vrijednost projekta bila je 303.299,51 kn, od čega je Europska unija sufinancirala 274.484,22kn. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopili su Ministarstvo kulture, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Međunarodni centar za umjetnost iz Zagreba.

Projekt je trajao od 23. srpnja 2018. do 23. siječnja 2020.

KREATIVNI TIM PROJEKTA

Vlatka-Simunovic

Vlatka Šimunović


Voditelj projekta

Biografija
Andrea-Bassi""

Andrea Bassi


Likovne radionice

Biografija
Silvija-Sesto

Silvia Šesto


Literarne radionice

Biografija
Vera-Vujkovic

Vera Vujović


Literarne radionice

Biografija
Romana-Petrusic

Romana Petrušić


Dramske radionice

Biografija
Mirela-Brekalo

Mirela Brekalo-Popović


Dramske radionice

Biografija
Goran-Grgic

Goran Grgić


Režija

Biografija
team-Lela-Koncar

Lela Končar


Scenografija

Biografija

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda